Aspir Tohumu Yağı / Safflower Seed Oil
Aspir, ayçiçeği ile aynı aile grubunda olan ve tohumlarında yüksek değerde besleyici yağ bulunduran, tek yıllık ve otsu yapıda bir bitkidir. Adı çok fazla duyulmamış olan bu bitki tohumunun; bazı kaynaklara göre Orta Asya'dan göç eden Türkler sayesinde Anadolu’ya geldiği bilinmektedir. Ülkemizde bazı bölgelerde zerdeçal, dikenli ayçiçeği ve haspir adıyla da anılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre özellikle içeriğindeki yağ ile çok dikkat çekmektedir.
İnsan sağlığı ve beslenmesi açısından önemli olan toplam doymamış yağ asitleri oranı çok fazladır. Aspir tohumlarındaki yağın yaklaşık %90’ı doymamış yağ asitlerini, oleik ve linoleik asit, içermektedir.
Harici ve dahili olarak kullanıma uygundur. Dahili kullanımda tatlı kaşığı kullanılması tavsiye edilmektedir. Harici kullanımda seyreltilmeden kullanılması tavsiye edilmektedir. Aspir bitkisine karşı alerjiniz varsa kullanmayınız.
Aspir yağı yüksek oranda (%14 civarı) Omage-9 , linoleik (%74 civarı Omega-6) gibi sağlığa çok önemli faydaları olan bir bitkisel yağdır. Linoleik asit aspir yağında bulunmaktadır. Omega-6 beklenmeyecek yüksek yapıda bulunurken, ısıya dayanıklı ve pişirmeler için uygun olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.
Diyet: Aspir yağı vücutta blok yağların parçalanmasında etkili olduğu yapılan araştırmalarda görülmüştür.
Çocuklarda hekim tavsiyesi alınmadan tüketilmemelidir. Çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği serin bir yerde kapalı tutun. Isıdan, ışıktan ve nemden uzak tutun. Gözlerle temasından kaçının. Hamile kadınların ve tedavi altındakilerin kullanmadan önce bir doktora danışmaları önerilir.
İlaç değildir. Tedavi amaçlı kullanılmamalıdır.